Vakkanjers bedenken oplossingen tegen wateroverlast

Vmbo’ers en mbo’ers uit heel Nederland hebben op donderdag 14 juni hun oplossingen tegen wateroverlast gepresenteerd tijdens Vakkanjers LIVE in de Werkspoorkathedraal te Utrecht. Hetty Klavers reikte de prijzen uit aan vier teams.

Vakkanjers LIVE is het landelijke eindevent van Vakkanjers, een challenge waarmee scholen en bedrijven samen werken aan vakmensen van de toekomst. Ruim zesduizend leerlingen van 130 scholen gingen afgelopen schooljaar aan de slag voor de Unie van Waterschappen, dit jaar de opdrachtgever. De teams bedachten de meeste uiteenlopende ideeën: van een SmartWater Hotel tot een complete Urban Water Storage met monitoringssysteem waarmee waterschappen de beschikbare opvangcapaciteit kunnen vergroten en volgen. Voor het oog van ruim 1.400 jonge bezoekers pitchten de teams hun ideeën aan opdrachtgever van dit jaar: de Unie van Waterschappen.

Originele uitvindingen

Hetty Klavers is naast voorzitter van de Regieraad Techniek Flevoland dijkgraaf van Waterschap Zuiderzeeland en bestuurslid van de Unie van Waterschappen. Samen met Anna Spijkervet, die dijkgraaf van het jeugdwaterschap is, reikte zij de prijzen uit: “Ik ben afgelopen schooljaar enorm onder de indruk geraakt van alle deelnemers aan de Vakkanjer Challenge. Iedereen heeft keihard gewerkt, met veel creativiteit en met heel veel plezier. Er zijn heel veel originele uitvindingen bedacht om wateroverlast tegen te gaan. Precies waarom we aanklopten bij de Vakkanjers. De teams kunnen hartstikke trots zijn op wat ze hebben neergezet.”

Dat het thema ‘water’ was, heeft ook de fotograaf geweten: om de beste foto’s te kunnen maken, moest hij met z’n blote voeten in het bassin dat in de hal was neergezet.

Uitgebreide informatie over de Vakkanjers en alle winnaars is hier te vinden.

FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmailPrintShare