TNO onderzoekt groeibehoefte techniekbedrijven

Gepubliceerd

Wat is nodig voor procesoptimalisatie in techniekbedrijven? Regieraad Techniek Flevoland Hoe krijg je goed in beeld wat de technische bedrijven in Flevoland nodig hebben om te groeien? Hebben de medewerkers genoeg ‘skills’ om de technologische ontwikkelingen bij te benen? Is procesoptimalisatie mogelijk, en wat is daarvoor nodig? Dat soort vragen staat centraal bij een onderzoek dat TNO deze week start. Aanjager is de Regieraad Techniek Flevoland.

Centraal in het TNO-onderzoek staan de innovatie- en groeibehoeften van bedrijven in de techniekbranche in Flevoland en de daaraan gekoppelde personele uitdagingen. Van daaruit wordt een regionale innovatie agenda opgesteld, met concrete actiepunten.
Vijfentwintig Flevolandse bedrijven zijn geselecteerd om mee te doen: ze komen uit heel Flevoland en uit verschillende sectoren, zoals de metaal en de installatiebranche, maar ook de bouw en de maritieme industrie. Deze bedrijven wordt gevraagd om gezamenlijk na te denken over een strategische visie op de inrichting van hun bedrijf en de inzet van bestaand, maar ook van nieuw personeel. De meeste bedrijven hebben inmiddels hun medewerking aan het onderzoekstraject toegezegd.

Aanjager

De Regieraad Techniek Flevoland is de aanjager van het onderzoek. “Als regieraad kijken we vooral naar de ontwikkelingen voor de langere termijn. Dit onderzoek zie ik als een mooie bouwsteen voor het langetermijnbeleid dat we ontwikkelen.” zegt voorzitter Hetty Klavers. “We hopen al in het vroege najaar de eerste resultaten te krijgen, waarmee we onze plannen concreter kunnen maken.”

Vraaggericht

Projectleider van het onderzoek is Alwin van Drongelen, onderzoeker bij TNO in het team van Anneke Goudswaard, lector Nieuwe Arbeidsverhoudingen bij TNO/Windesheim Flevoland. Van Drongelen is enthousiast over de aanpak, vooral omdat de inhoud van vervolgprojecten geheel afhankelijk is van de vraagstukken die samen met de ondernemers worden geformuleerd. “In onze opzet noemen we een paar voorbeelden, maar misschien blijkt in de praktijk de nadruk op heel andere vraagstukken te liggen. Dan gaan we dáár dus mee aan de slag. De behoefte van de ondernemers is voor ons leidend.”

FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmailPrintShare