Regieraad Techniek van start: initiatiefnemers aan de ketting

Gepubliceerd

De initiatiefnemers met de nieuwe voorzitter van de Regieraad Techniek Flevoland bij de kick-off op 21 januari 2016.Met zo’n 60 aanwezigen was het op 21 januari volle bak bij Orfa Visser: de belangstelling voor de kick-off van de Regieraad Techniek Flevoland bleek groot. Een mix van bedrijfsleven, onderwijs en overheid was getuige van het letterlijk aanhaken van de tien initiatiefnemers. Met het tekenen van de intentieverklaring en de benoeming van Hetty Klavers tot voorzitter is de Regieraad Techniek Flevoland definitief van start.

Rondleiding bij Orfa Visser bij de kick-off van de Regieraad Techniek Flevoland op 21 januari 2016.

Grote belangstelling voor de rondleiding bij Orfa Visser bij de kick-off van de Regieraad Techniek Flevoland.

De situatie bij Orfa Visser laat zien hoe de technische sector verandert: high tech machines en strakke processen vragen heel nieuwe vaardigheden. ‘Industrie 4.0’ noemde directeur Frans Visser dat in zijn rondleiding door de fabriek. Hij is er klaar voor, maar hij ziet ook dat nog niet al zijn klanten en toeleveranciers helemaal zover zijn. Het doel van de RTF om te zorgen dat er ook in 2015 voldoende en goed geschoold personeel beschikbaar is voor de technische sector, onderschrijft hij dan ook van harte.

Vraag uit de markt

Gedeputeerde Jan-Nico Appelman bij de kick-off van de Regieraad Techniek Flevoland op 21 januari 2016.

Gedeputeerde Jan-Nico Appelman.

De RTF vormt het bestuurlijke netwerk waarin de onderlinge samenwerking tussen werkgevers- en werknemersorganisaties, opleidingsfondsen, kenniscentra, provincie, gemeenten en onderwijsinstellingen centraal staat. Diverse vormen van samenwerking zijn elders in Nederland ook te vinden, maar toch heeft Flevoland met de RTF een primeur. Gedeputeerde Jan-Nico Appelman: “De Flevolandse Regieraad Techniek is uniek in Nederland omdat deze echt de vraag uit de markt voorop stelt: wat hebben de bedrijven in Flevoland nodig? Ook bijzonder is de deelname van voortgezet, MBO- en HBO-onderwijs aan de Regieraad. Voldoende in- en uitstroom bij technische opleidingen op verschillende niveaus is namelijk een deel van de oplossing.”

Geen uitvoering

De net benoemde voorzitter Hetty Klavers spreekt bij de kick-off van de Regieraad Techniek Flevoland op 21 januari 2016.

De net benoemde voorzitter Hetty Klavers spreekt de gasten toe.

Opmerkelijk is ook dat de Regieraad Techniek Flevoland een gezonde scheiding aanhoudt tussen beleid en uitvoering. De leden vormen een netwerk voor het inventariseren en onderling verbinden van bestaande initiatieven, en het initiëren en stimuleren van nieuwe initiatieven. De uitvoering ligt altijd bij anderen. “De bedoeling is dat we niet veel vaker dan drie of vier keer per jaar vergaderen,” aldus de kersverse voorzitter Hetty Klavers. “We houden de grote lijnen in de gaten, proberen vooral te verbinden. En waar we zien dat er witte vlekken zijn, zullen we andere partijen aanmoedigen om in actie te komen.”

Raad rond in februari

Naar verwachting zullen medio februari alle leden van de Regieraad Techniek Flevoland bekend zijn. Dat zal voor de initiatiefnemers ook het moment zijn om de verdere uitrol aan de RTF zelf over te laten. “De Klankbordgroep die de RTF heeft voorbereid, heft zichzelf dan op.” aldus Francisco van de Coevering, regiomanager bij UNETO-VNI en mede-initiatiefnemer. “Er zitten stevige mensen in de Regieraad, en zij hebben van ons als initiatiefnemers genoeg mandaat gekregen om hun rol goed te vervullen. Bovendien zijn in Flevoland de lijntjes kort, dus als er overleg nodig is, weten we elkaar ook prima te vinden.”

De aangehaakte organisaties bij de kick-off van de Regieraad Techniek Flevoland op 21 januari 2016.

De aangehaakte organisaties bij de kick-off van de Regieraad Techniek Flevoland op 21 januari 2016.

Foto’s: Sander van der Kolk, BestPicures.nl, Dronten

FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmailPrintShare