Modernste apparatuur in vernieuwd MBO College Almere

 • techniek-bij-MBO-college-Almere(3)
  Alles ziet er splinternieuw uit in de nieuwe technieklokalen.
 • techniek-bij-MBO-college-Almere(4)
  Ook de basale technieken moeten studenten onder de knie krijgen.
 • techniek-bij-MBO-college-Almere(5)
  Hetty Klavers(l) en Maryke Visser tussen de smetteloze apparatuur in het vernieuwde MBO College in Almere.
 • techniek-bij-MBO-college-Almere(6)
  Alle techniekstudenten, ook op niveau 2, kunnen zeker zijn van een goede baan.
 • techniek-bij-MBO-college-Almere(1)
  Maryke Visser en Hetty Klavers in de nieuwe entree van het MBO College Almere aan de Straat van Florida.
 • techniek-bij-MBO-college-Almere(2)
  De opleiding Technicus Human Technology is een echte crossover tussen zorg en techniek.
 • Techniek bij MBO College Almere (7)
  vlnr: Annet van Rijssen, Hetty Klavers en Maryke Visser.

Het ROC van Flevoland is de grootste opleidingsinstelling in de provincie. Hetty Klavers bezocht op 6 september het MBO College aan de Straat van Florida in Almere, waar de techniekopleidingen zitten.

Ik word ontvangen in een grote, lichte en erg leeg aandoende hal. Manager Opleidingen Techniek & Technologie Maryke Visser vertelt met nauwelijks verholen trots over de enorme verbouwing die de afgelopen maanden heeft plaatsgevonden. Als daar binnenkort de laatste hand aan is gelegd, en het nieuwe meubilair is afgeleverd, is ‘haar’ gebouw niet alleen het mooiste, maar heeft het ook de meest moderne apparatuur en technieken. Ze is ervan overtuigd dat daardoor ook studenten van buiten Almere zich graag zullen inschrijven voor een van de vele technische opleidingen.

Als een wervelwind neemt Maryke me mee door het gebouw. In de vleugel links zit ‘zorg’, maar dan wel met een flinke crossover naar techniek. Niet voor niets heet de opleiding ‘Technicus Human Technology’, met naast techniek ook vakken als marketing, psychologie en projectmanagement.
Álles wil Maryke laten zien in het uurtje dat we hebben: van de wat traditioneler lokalen waar ict-studenten achter hun laptopjes aan het werk zijn en waar Annet van Rijssen de scepter zwaait, tot de grote lichte ruimtes waar de klassieke werktuigbouw gecombineerd wordt met industriële automatisering, en de ‘leerpod’: een relatief kleine, amphiteater-achtige ruimte waar studenten bijgepraat worden over de lestheorie. Of hun ‘soft skills’: schoon werken, klantvriendelijkheid en andere meer sociale beroepsvaardigheden zijn net zo belangrijk als technische vaardigheden.

Dankzij een subsidie vanuit het Regionaal Investeringsfonds (RIF) is er een samenwerking met een flink aantal bedrijven in de regio; een aantal daarvan zorgt ook voor actueel oefenmateriaal: moderne cv-installaties, maar ook een laadpomp voor elektrische auto’s en zonnepanelen. Heel blij is Maryke met de nieuwe 3D-printer die op afstand aangestuurd en gemonitord kan worden: handig als je samenwerkt met een vmbo-school elders in Almere. Ook met Hogeschool Windesheim worden lesruimtes gedeeld: zo hoeft niet elke onderwijsinstelling te investeren in steeds maar nieuwere machines en technieken.

Aan alle nieuwe vormen van leren zit ook wel een zorgpuntje: de ‘klassieke’ techniek is conceptueel, vraagt creatief denken. Aan het vergaren van kennis via internet kleeft het risico dat jongeren het concept erachter niet snappen, en dus ook moeite hebben met innovatief denken. En natuurlijk zijn er meer zorgen: het imago van techniek, het kleine aantal meisjes dat voor techniek kiest, de stelselwijziging die het vmbo doormaakt waardoor de doorlopende leerlijn in gevaar komt. Dat en meer komt over tafel als we nog even koffie drinken in aanwezigheid van directievoorzitter Mark Vlasblom. Die zorgen neem ik mee naar de Regieraad. Met de geruststellende gedachte dat Maryke niet in problemen, maar in kansen en praktische oplossingen denkt, en daarmee veel gedaan krijgt.“

Als voorzitter van de Regieraad Techniek Flevoland wil Hetty Klavers weten wat er speelt in de regio. Ze wil daarom elke maand een informeel bezoek brengen aan een bedrijf, een school of een project waar techniek centraal staat.
Wilt u Hetty Klavers ontvangen? Neem dan contact op met RTF-coördinator Marion Wichard.

FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmailPrintShare