Leven lang zelfsturend leren in het mbo

Gepubliceerd

Laten we minder somberen, gebruikmaken van de bestaande infrastructuur, meer samenwerken en inzetten op een circulair mbo, waar studenten hun leven lang terugkomen om bij te leren. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het inspirerende debat tijdens het jaarlijkse mbo-diner op maandag 10 september in Hoofddorp.

Op het mbo-diner ontmoetten bedrijfsleven, onderwijs en overheid elkaar in het grootste klaslokaal van Nederland. Het thema van dit jaar was ‘Een leven lang ontwikkelen in een veranderende arbeidsmarkt’.

Bedrijfsleven mede-verantwoordelijk

Onder de sprekers was ook de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) Ingrid van Engelshoven: “Tijdig bij- en omscholen zal meer en meer – en vroeger in de loopbaan van werknemers – nodig zijn. Hier ligt ook een belangrijke taak voor onderwijs en bedrijfsleven. Het mbo biedt een groeiend aantal mogelijkheden om de beroepsbevolking up-to-date te houden, en zo aan die vraag tegemoet te komen. We moeten de bestaande infrastructuur beter benutten. Het bedrijfsleven draagt hier een medeverantwoordelijkheid.”

Zelfsturend leren

Van medewerkers zelf wordt ook het nodige gevraagd. Mensen moeten zich blijven ontwikkelen om zich flexibel te kunnen aanpassen aan de veranderingen die de technologische ontwikkelingen met zich meebrengen. Zelfinitiërend en zelfsturend leren zullen de norm worden.

Lees het hele bericht op s-bb.nl

FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmailPrintShare