“Het zijn toch bepaald niet de kolenmijnen”

Gepubliceerd

 • 2018-11-05 13.57.33
  Hetty Klavers en Leendert van Marion over de schone- verwerking van bijvoorbeeld de enorme rolluiken die Next Door Systems produceert.
 • 2018-11-05 13.12.15
  In de showroom van Next Door Systems.
 • 2018-11-05 13.12.26
  Leendert van Marion laat Regieraadvoorzitter Hetty Klavers de verschillende producten van Next Door Systems zien.
 • 2018-11-05 13.48.30
  De productie- en assemblagehal is ruim opgezet.
 • 2018-11-05 13.50.45
  De speciale brandvertragende textielen zijn soms enorme lappen.

Sinds een half jaar werkt Leendert van Marion bij Next Door Systems in Emmeloord als werkplaatschef. Hetty Klavers spreekt met hem over technisch onderwijs, over de moeite die hij heeft om goed technisch personeel te vinden en het aanboren van een nieuwe doelgroep: vrouwen.

Eerder dit jaar kwam Leendert van Marion in dienst bij Next Door Systems als productieproces-ontwikkelaar. In de periode daarvoor was hij op zoek geweest naar het soort functie dat het best bij hem past, en deed hij zelfs een coachingsopleiding. Hij was zeker niet van plan om weer werkplaatschef te worden, maar nu is hij dat toch, een beetje tot zijn eigen verrassing. Zijn achtergrond als HTS’er met technische bedrijfskunde maakte hem vast een aantrekkelijke kandidaat voor deze functie.

Ik zie een man voor me die oprecht enthousiast is en zich als een vis in het water voelt. Hij heeft de vrijheid om zijn werk naar eigen inzicht invullen, waarbij zijn coachingsvaardigheden goed van pas komen. Het valt me op dat hij blijk geeft van een scherp oog voor mensen, goed luistert en als vanzelf de goede aanpak kiest. Soms met een grapje, soms met een gesprek bij een kopje koffie.

Op dit moment heeft hij weinig gelegenheid om zich bij te scholen, naast wat noodzakelijk is aan kennis over alle innovaties in materialen en verwerkingstechnieken: het bedrijf is hard gegroeid, en zijn taak nu is vooral zorgen dat kwaliteit en continuïteit geborgd zijn.
Vanwege het personeelsgebrek is die continuïteit soms lastig, ook al vraagt het bedrijf geen afgeronde techniekopleiding: wie wil werken, is welkom bij Next Door Systems. Alleen voor lassers is een specifieke opleiding nodig, voor de andere functies kan de nodige kennis intern worden bijbracht. Nu zelfs Poolse medewerkers, al dan niet via uitzendbureaus, schaars worden, wil Leendert het over een andere boeg gooien. Tot nu toe werken er geen vrouwen in het bedrijf, en eigenlijk is dat vreemd: er zijn genoeg werkzaamheden die fysiek niet zwaar zijn, en waarbij vooral nauwkeurigheid belangrijk is. Genoeg reden dus om te proberen ook het vrouwelijke deel van de arbeidsmarkt aan te boren.

Een oorzaak voor het tekort aan technici ziet Leendert onder meer in het ‘verschralen’ van de toenamlige LTS. Die werd min of meer het afvoerputje voor ‘jongens die niets anders konden’. Zo verloor techniek status, en werd het dus minder interessant als carrière. En ja, je krijgt vieze vingers in dit soort werk, zegt Leendert, maar ‘het zijn toch bepaald niet de kolenmijnen’. Voor docenten ziet hij een belangrijke rol om beter over het voetlicht te brengen wat werken in de techniek inhoudt. In elk geval zijn ze bij Next Door Systems net zo welkom als ik om een kijkje achter de schermen te nemen.

Als voorzitter van de Regieraad Techniek Flevoland wil Hetty Klavers weten wat er speelt in de regio. Ze wil daarom elke maand een informeel bezoek brengen aan een bedrijf, een school of een project waar techniek centraal staat.
Wilt u Hetty Klavers ontvangen? Neem dan contact op met RTF-coördinator Marion Wichard.

FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmailPrintShare