“Gebrek aan technisch personeel maakt klimaatdoelstellingen vrijwel onhaalbaar”

Gepubliceerd

Dit stelt Matty Hummelink, directeur van Benelux Eaton. Onlangs was hij met de Federatie Elektrotechniek (Fedet) in Den Haag om bij de politiek een aantal – heikele – kwesties en uitdagingen aan te kaarten. Dat is niet alleen de transitie naar een gasvrije maatschappij en verdere reductie van CO2-uitstoot, maar ook  het enorm dreigende tekort van gekwalificeerd personeel in de branche.


De Nederlandse overheid draait de gaswinning in Groningen verder omlaag en uiteindelijk naar nul kuub, conformeert zich aan het klimaatakkoord van Parijs en heeft zelf nog een aantal milieudoelstellingen gedefinieerd. Maar bij de uitvoering van die plannen kan het gebrek aan geschoolde technici wel eens een groot obstakel vormen. Zonder voldoende vakmensen om onder meer alternatieve technieken en systemen te installeren, komen al die doelstellingen in gevaar. Binnen 10 jaar kan het tekort aan geschoold personeel namelijk oplopen naar 120.000 mensen.

Bedrijfsleven en overheid kunnen enkele problemen samen goed tackelen, schrijft Hummelink in het digitale Link Magazine. Hij pleit ervoor om elektrotechniek al vanaf groep 7 van het basisonderwijs in het lespakket te integreren, waar het aansluitend als vervolgonderwijs op alle niveaus kan worden gevolgd.

Lees het hele bericht op Link Magazine

FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmailPrintShare