Bedrijven moeten zelf zorgen voor leeromgeving

Gepubliceerd

Techniek op school: lassenBedrijven werken nog vaak vanuit de veronderstelling dat scholen onmiddellijk inzetbare werknemers moeten opleveren. Dat is zelden het geval en zal ook in de toekomst door de snelle veranderingen in bedrijven niet lukken. In plaats daarvan moeten bedrijven accepteren dat zij zelf leeromgevingen zijn.

Dat schrijven Ben Dankbaar en Piet Mosterd in een opiniestuk in het Financieele Dagblad. Zeij stellen dat maakbedrijven er maar beter van uit kunnen gaan dat schoolverlaters geen vak beheersen, en dat ze zelf moeten zorgen voor een passende leeromgeving.

Vak leren of leren leren?

Dankbaar en Mosterd stellend dat ieder zichzelf respecterend bedrijf, al dan niet in samenwerking met andere bedrijven, zou moeten beschikken over een eigen opleidingsorganisatie. Niet alleen voor jonge mensen die onderwijs op school combineren met de praktijk, maar ook voor ouderen en zij-instromers. Werknemers leren meer tijdens het werk dan ze in vier of vijf jaar op school geleerd hebben. Waar bedrijven behoefte aan hebben zijn mensen die bereid en in staat zijn om te leren. En dat is wat bedrijven van scholen mogen verwachten: dat scholieren geleerd hebben om te leren.

Lees het hele bericht op fd.nl

FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmailPrintShare