Associaties bij techniek: afwisselend, uitdagend, niet leuk

Gepubliceerd

Computers, elektronica, dingen maken, auto’s, bouwen, machines, robots, apparaten… Nederlandse jongeren hebben een heel concreet beeld over wat techniek allemaal is. Dat betekent niet dat ze zelf zouden kiezen voor techniek. Techniek scoort laag als het gaat om de associatie ‘vind ik leuk’.

Dit zijn enkele uitkomsten van een peiling over associaties bij techniek die is gedaan door KIEN onderzoek in opdracht van TechniekTalent.nu onder 1.000 jongeren in de leeftijd 9 tot 17 jaar. Doel van deze Jongerenmonitor is de bestaande kennis op het terrein van beeldvorming, techniek en jongeren door te ontwikkelen.

Resultaten

Gevraagd naar hun associaties met techniek geeft het merendeel aan dat techniek afwisselend is (78%), dat je er goed je creativiteit in kwijt kunt (69%), dat techniek overal voor nodig is (68%) en dat het uitdagend is (66%). Toch vindt maar een derde van de ondervraagden techniek écht iets voor hem of haar. Onder jongens is het percentage hoger: bijna de helft geeft aan dat techniek écht iets voor hem is (47%), maar bij meisjes is dit percentage slechts 17%.

Lees hier het hele bericht op TechniekTalent.nu. Hier is ook meer informatie te vinden over de Jongerenmonitor, en is het onderzoeksrapport te downloaden.

FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmailPrintShare